DOKTOR MILOŠ OTKRIO ZAŠTO SVAKA 10. OSOBA U SRBIJI IMA PROBLEM SA ŠTITNOM ŽLEZDOM: Razlog će vas zaprepastiti
Dr Miloš Žarković, Foto: Printscreen/Youtube/RTS Ordinacija - Zvanični kanal

obratite pažnju

DOKTOR MILOŠ OTKRIO ZAŠTO SVAKA 10. OSOBA U SRBIJI IMA PROBLEM SA ŠTITNOM ŽLEZDOM: Razlog će vas zaprepastiti

Kada su u pitanju simptomi koje ne treba ignorisati, dr Žarković upozorava na hipotireozu, koja može izazvati lupanje srca, umor, žutu kožu, nervozu i gubitak težin

Objavljeno:

U Srbiji, problemi sa štitnom žlezdom postaju sve učestaliji, sa procenom da svaka deseta osoba pati od nekog poremećaja u radu ovog vitalnog organa. Što je još zabrinjavajuće, ovaj problem može da se javi kako kod dece, tako i kod odraslih. Dr Miloš Žarković, endokrinolog iz Univerzitetskog Kliničkog Centra Srbije (UKCS), izneo je neke ključne informacije o uzrocima, simptomima i lečenju ovih poremećaja.

Prema rečima profesora Žarkovića, postoji niz faktora koji doprinose porastu broja pacijenata sa poremećajem rada štitne žlezde. Okolina u kojoj živimo obiluje različitim supstancama koje mogu štetno delovati na endokrini sistem, uključujući i samu štitnu žlezdu. Osim toga, epidemija gojaznosti dodatno komplikuje ovaj problem.

Štitna žlezda, Vrat
foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

"Imamo jako veliki broj pacijenata, na Klinici za endokrinologiju, preko hiljadu. U ambulanti pregledamo par stotina pacijenata dnevno. Trećina pregleda odnosi se na tiroidnu žlezdu. Ako uzmemo u obzir da imamo oko deset odsto poremećaja štitne žlezde, a svaki drugi čovek ima čvor u štitnoj žlezdi. Moramo da razdvojimo šta je bitno", istakao je profesor Žarković.

On dalje naglašava da se sve više mladih suočava sa ovim problemima, ali da su dijagnostika i tretman znatno unapređeni, pa su tako i forme bolesti često blaže.

Kada su u pitanju simptomi koje ne treba ignorisati, dr Žarković upozorava na hipotireozu, koja može izazvati lupanje srca, umor, žutu kožu, nervozu i gubitak težine. Ipak, sve forme bolesti mogu biti pod kontrolom uz adekvatnu terapiju.

Prevencija igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja štitne žlezde. To uključuje unos joda, gvožđa, optimalnu koncentraciju selena i dovoljno vitamina D, kao i redovne kontrole hormona.

Ovi saveti ne dolaze samo od jednog stručnjaka, već predstavljaju širu sliku problema koji sve više pogađa naše društvo. Svako ko želi da održi svoje zdravlje može da se posluži ovim informacijama i preduzme korake ka očuvanju i unapređenju svog stanja.

01:42

DOKTORKA JE ZNALA DA IMA LEUKEMIJU, ALI NAM NIJE REKLA Inicijativa za Gavrila: Ako se bolest ne vrati kroz 5 godina biće izlečen

(Espreso/najžena/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.